پارچه آهاری چیست؟وچطوری ساخته می شود؟

پارچه آهاری چیست؟

پارچه آهاری یا آهاردار عبارت است از اضافه نمودن مواد اضافی به نخ تا نخ استحکام و مقاومت کافی را جهت انجام عملیات بافندگی پیدا نماید.

مهم ترین خصوصیاتی که آهار به نخ می دهد عبارت است از:

۱- کاهش پرز نخ

۲- افزایش استحکام نخ

۳- افزایش وزن نخ

۴- افزایش خواص زیر دست پارچه

۵- پوشانیدن عیوبی که در نخ ممکن است وجود داشته باشد.

– اجزای تشکیل دهنده مواد آهاری عبارتند از:

۱- چسب یا Binder که نقش اصلی در ایجاد استحکام در نخ را دارد.

۲- مواد روغنی و نرم کننده ها که برای جلوگیری از خشک شدن نخ به آنها زده می شود.

۳- مواد افزودنی که می تواند شامل انواع مواد ضد کف، مواد ضد باکتری، امولیسیون کننده ها، مواد ضد الکتریسیته ساکن باشد.

۴- حل کننده که معمولاً آب می باشد.

– خصوصیات یک ماده آهاری

۱- باید خواص فیزیکی نخ را بهبود بخشد (استحکام کششی نخ، قابلیت ازدیاد طول، الاستیسیته)

۲- چسبندگی: بتواند الیاف را به نخ بچسباند و نیز خودش به نخ بچسبد.

۳- نرمی و انعطاف پذیری (جهت مقابله با نیروهای خمشی در ماشین بافندگی)

۴- دوام در مقابل سایش (بر اثر برخورد با دستگاه بافندگی، میل میلک و شانه)

۵- موازی قرار گرفتن الیاف روی نخ

۶- نفوذپذیری مواد آهاری به داخل نخ

۷- غلظت یا ویسکوزیته نخ ماده آهاری

۸- یکنواختی

۹- چربی و روغنی بودن ماده آهاری

۱۰- ضد کپک بودن ماده آهاری

۱۱- ضد بو و کف بودن ماده آهاری

۱۲- خاصیت ضد آتش ماده آهاری

۱۳- درجه ذوب پایین

۱۴- زمان پخت کوتاه داشته باشد.

– مقدار و نوع آهاری که به نخ اضافه می شود به عوامل زیر بستگی دارد:

۱- نمره و نوع نخ: به نخ های چند لا که دارای قدرت کافی باشند آهار زده نمی شود و نخ های ظریف تر به آهار قوی تری احتیاج دارند.

۲- تراکم تار و پود: ازدیاد تراکم تار و پود باعث افزایش اصطکاک بین نخ های تار گردیده در نتیجه به آهار قوی تری احتیاج است.

۳- نوع بافت: از آنجایی که در بافندگی، بافت های ساده در مقایسه با بافت های دیگر مثل سرژه و ساتین، اصطکاک بیشتری بین نخ های تار به وجود می آورند، لذا آهار قوی تری برای تارهای این بافت ها مورد احتیاج می باشد.

۴- نوع الیاف: سطح نایکنواخت و جذب رطوبت بیشتر الیاف طبیعی، آهارزنی آنها را از الیاف مصنوعی که معمولاً دارای سطح صافی می باشند، آسان تر می سازد.

اجزای آهار

چسب آهار : چسب آهار جز اصلی یک آهار محسوب می شود وانواع آن عبارت است از چسب نشاسته طبیعی (نشاسته سیب زمینی , ذرت , آرد , چسب نشاسته اصلاح شده , چسب پرو تئین( کازئین , ژلاتین ) , مواد پلی مری

مواد نرم کننده : شامل روغن حیوانی , روغن گیاهی , صابون , روغنهای صابونی شده.

مواد جاذب الرطوبه : که می توان گلیسرین را نام بردمواد ضد قارچ و کپک

 

نخهای مختلف بسته به جنسشان آهارهای مختلف دارند مثلا برای نخهای با لیفهای مصنوعی مثل پلی استرویامخلوط باپنبه یاویسکوزترکیب متفاوتی نسبت به نخ تارپنبه داردنسخه پیشنهادی اهاربرای چله بانخ پنبه ترکیب این آهارازنشاسته       ( گندم وذرت)بعلاوه اوره ( برای جاذب الرطوبه کردن نخ آهارخورده بکارمیرود)وبعنوان چسب آهاراز پلی ونیل الکل استفاده میشود.

فورمول این اهاربرای ساخت اولیه ۴۵٪نشاسته گندم ٪۴۴ نشاسته ذرت ٪۸ اوره و٪۳ پلی ونیل الکل این مجموعه مخلوط میگرددوبرای استفاده ٪۸ ازین آهاررا درآب سرد ریخته وبه آرامی حرارت میدهیم تابجوش آید واصطلاحا آهار قوام آید وهمراه آن ۵ گرم درلیترروغن آهار اضافه میکنیم تا نخ درعین حال که آهارخورده،نرم هم باشدتادراثراصطکاک                                 پودخشک نباشدکه موجب ریزش آهاروضعیف شدن نخ تارگردد.

علاوه بر مواد فوق به آهار ضدکف هم اضافه می شود تا از فردار شدن نخ تارچله جلوگیری شود.

5 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

نظرات، اطلاعات و تجربیات خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.


» پیام هایی که حاوی کلمات رکیک و بی احترامی به دیگران باشد منتشر نخواهد شد.
» پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
» برای ارسال مستقیم انتقادات و پیشنهادات به دست مدیریت میتوانید «اینجا» کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.